ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.

Gode grunde til at køre med vinterdæk som eksportvognmand

Som eksportvognmand er der nærmest ikke andet end gode grunde til at køre med vinterdæk. Det handler bare om at køre med de rette af slagsen. Det gælder især, når man kører i de nordiske lande.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på grundene til, hvorfor man altid bør køre med gode vinterdæk, og vi kommer yderligere med konkrete forslag til vinterdæk til din vognpark.

God fornøjelse – og god køretur!

Sikkerhed, sikkerhed og sikkerhed
Man skal først og fremmest køre med vinterdæk, fordi de gør det sikkert at færdes i både sne og på is. Dem, der har prøvet at køre i vinterføre, er godt klar over, hvor svært det kan være at bevare kontrollen, når der er is, slud eller sne på vejbanen. Det gør sig i endnu højere grad gældende, når man kører lange ture med meget vægt.

Uden gode vinterdæk risikerer man at miste herredømmet over lastbilen, og bremseevnen nedsættes også betydeligt. Der er altså større risiko for uheld, hvis man ikke har de rigtige vinterdæk på i vinterføre.

Som en ekstra fordel øger vinterdæk kørekomforten. Når man fornemmer, at man har kontrol over sit køretøj, bliver det nemlig mere behageligt at køre lange ture, og man undgår at være anspændt hele vejen, fordi selv den mindste smule sne, slud eller is gør det svært at bevare kontrollen.

Vinterdæk holder dig kørende
Man kører med vinterdæk for sikkerhedens skyld. Det kan vi ikke understrege nok. Men der er også andre fordele ved at investere i gode vinterdæk som eksportvognmand.

En af de store fordele ved vinterdæk er, at de holder dig kørende. Det lyder måske banalt, men som eksportvognmand er det altafgørende, at man overholder sine deadlines og tidsplaner. Kører man uden vinterdæk, har man ikke det rette greb på vejen, der er med til at øge fremkommeligheden. Derfor opstår der nemmere forsinkelser, og man kan risikere ikke at nå frem til tiden. Vinterdæk er altså med til at opretholde fremkommeligheden.

I forlængelse heraf er det en økonomisk fordel at køre med vinterdæk. Forsinkelser og andre udfordringer på vejene kan koste meget på den lange bane. Alle ved, at forsinkelser er en af de største hovedpiner for en vognmand. De er hverken gode for ens renomme og relation til samarbejdspartnere.

Alt i alt er der altså mange gode grunde til at køre med vinterdæk som eksportvognmand.

Hvordan er lovkravene i de nordiske lande?
I Danmark er der endnu ingen lovkrav om vinterdæk. Det er der til gengæld i flere af vores nabolande, herunder landene mod nord.

Bliver man stoppet uden de rette vinterdæk, kan man få en bøde og være nødsaget til at få monteret vinterdæk på stedet, før man må køre videre. Dét kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, og samtidig vil det give betydelige forsinkelser.

Man bør altså altid overholde de lovkrav, der er til vinterdæk i de lande, som man kører i. Overholder man ikke reglerne, går det ud over ens sikkerhed, og det kan give forsinkelser og bøder og medføre andre økonomiske konsekvenser. Nedenfor gennemgår vi de konkrete lovkrav for kørsel med vinterdæk i Norge og Sverige.

I kombination med de trappeformede blokke, er 3D-snit med til at forstærke de brede mønsterblokke. Det betyder flere kilometer i dækket og skaber lav rullemodstand gennem hele dækkets levetid.

Regler for vinterdæk i Norge
I Norge er den mindste tilladte mønsterdybde 5 mm på hele vogntoget i perioden 1/11 til søndag efter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er perioden lidt længere, nemlig fra d. 16/10 til 30/4.

Fra d. 15/11 til d. 31/3 skal vinterdæk på drivaksler og forreste styreaksel være udstyret med et snefnugsymbol. På de øvrige aksler og anhængere skal der være monteret vinterdæk med enten snefnugsymbol eller mærket ”M+S”.

Hvis man forventer at køre på veje, som er dækket med sne eller is, skal man medbringe snekæder. Det skal man desuden altid i perioden fra d. 16/10 til d. 30/4 i Nordmark, Troms og Finnmark – uanset ens forventninger til turen. Det samme gælder i resten af Norge fra d. 1/11 til søndag efter 2. påskedag.

Regler for vinterdæk i Sverige
I Sverige er det lovpligtigt at køre med vinterdæk i vinterføre i perioden 1/12 til 31/3. Det gælder på alle trækkende og styrende aksler på trækkende køretøjer. På øvrige aksler er der krav om dæk med mærket ”M+S”. I denne periode er den mindste tilladte mønsterdybde desuden 5 mm.

I vinterføre skal dæk på alle aksler på anhængere være mærket med ”M+S” og minimum have en mønsterdybde på 1,6 mm.

I perioden 1/10 til 15/4 er det tilladt at køre med pigdæk i Sverige. Monteres disse, skal det gøres på alle hjul, og er der pigdæk på trækker, skal der også være pigdæk på anhænger. Der må dog gerne være monteret pigdæk på anhænger, selvom der ikke er på trækker.

Du kan læse meget mere om de forskellige lovkrav, der findes til vinterdæk i vores andet blogindlæg, hvor vi går i dybden med netop det.

Vores bud på tre sublime vinterdæk til last
Der kan forhåbentligt ikke herske nogen tvivl om, at vi er stærke fortalere for gode vinterdæk. Men hvad er ”gode” vinterdæk egentlig? Hvilke skal man vælge?

Til kørsel i vinterføre, skal dækket som minimum have snefnugsymbolet (3PSF). Herudover vil vi altid anbefale såkaldte lameldæk, hvor hver klods er delt op i et stort antal lameller. Her er både konstruktion, gummiblandingen samt mønsteret særligt udviklet til at klare vinterens særlige udfordringer.

Vi kommer her med tre bud på vinterdæk, der er værd at overveje, hvis du kører langturskørsel.

Hankook AW02: Forhjul
Til forhjul anbefaler vi AW02 fra Hankook. Der er tale om et virkelig solidt dæk, som fungerer i selv ekstreme vejrforhold.

Dækket er selvrensende og afleder effektivt vand. 3D-lamellerne sikrer et fremragende vejgreb og en øget blokstivhed er med til at sikre den gode kørekomfort. Dækket slides jævnt og har en lang levetid med mange kilometer.
 
Hankook DW07: Trækdæk
Med Hankook DW07 får man maksimalt træk på akslen og en virkelig god bremseevne.

Savtakkede blokke i mønstret er med til at sikre, at vinterdækket står godt fast i forskellige typer af nedbør, og dette er netop grunden til, at vi anbefaler Hankook DW07 som trækdæk.
 
Hankook TW01: Trailer
Når man skal have fat i dæk til traileren, anbefaler vi modellen TW01 fra Hankook. Der er igen tale om et virkelig godt lameldæk, som står godt fast på alle slags underlag.

Hjulet har et zigzagmønster, som sikrer et stabilt vejgreb, og samtidig er der et højt kilometertal i disse dæk.
 
Køb dækkene her

Det gode alternativ til nyproducerede vinterdæk
I stedet for at investere i nye dæk, er regummiering et fantastisk alternativ. Det er både godt for miljøet og økonomien. Dog bør man altid have nye dæk på forhjulene. Det giver den sikreste og mest kontrollerede kørsel. På de resterende hjul er det muligt at køre med regummierede dæk.

På NDI’s slidbanefabrik Euroband giver vi karkasser nyt liv ved at påsætte en ny slidbane på karkasserne – hvilket betyder, at vi regummierer dem. Herefter kan de igen bruges til kørsel i vintervejret og sørge for, at du kommer sikkert frem.

Det er naturligvis en miljømæssig fordel, at dækkene genbruges, da det mindsker de ressourcer, der skal bruges på produktion. Samtidig er der en økonomisk fordel i denne løsning, da det er billigere at genopfriske gamle dæk end at købe helt nye. Sammenligner vi med nogle af de billige dæk på markedet, er denne løsning cirka 20 % billigere. Skal man have fat i nogle af de dyrere dækmodeller, er forskellen endnu større.

Euroband har også har mønstre specielt egnet til vinterkørsel, som er et et glimrende alternativ. Her findes blandt andet vinterdækket K727/PLUS, der er udviklet til nordiske vinterforhold. Det er designet med lamelskåret blokmønster, som sikrer optimalt vejgreb og grove skuldre, som sikrer gode køreegenskaber - selv i det barske vintervejr.

Rent praktisk fungerer regummiering af de slidte dæk ved, at vi hos NDI afhenter de brugte vinterdæk og tager dem med til slidbanefabrikken, hvor de regummieres. Efter 10-12 dage er dækkene som nye og klar til mange flere køreture.Dette skal man være opmærksom på som eksportvognmand i vintervejret
I dette blogindlæg har vi været omkring gode grunde til at køre med vinterdæk, regler for brug af vinterdæk i forskellige lande og konkrete bud på vinterdæk, som man med fordel kan overveje.

Her til sidst vil vi kort opridse, hvad man skal være opmærksom på, når man kører rundt i vintervejret, så man kan få en sikker og behagelig køretur og minimere forsinkelser, uheld og andre problemer.

Foruden at investere i gode vinterdæk, er det essentielt, at man altid kører efter forholdene. Selv de allerbedste vinterdæk på markedet er ikke gode nok, hvis ikke man er opmærksom på ens omgivelser og tager højde for vind og vejr. Er der glat, regner det, eller er der tåget, bør man altid være særlig opmærksom og sænke farten til en passende hastighed. Vinterdækkene gør deres for at sikre, at man kommer godt frem, men man skal også selv gøre en indsats.

Derudover skal man altid sørge for at sætte sig ind i reglerne for brug af vinterdæk i de lande, som man skal køre igennem. Husk, at de kan ændre sig løbende, så tjek gerne op på dem inden en ny vintersæson, så du er på den sikre side.Tjekliste – dette skal du være opmærksom på som eksportvognmand i vintervejret
  • Sørg for, at du kører på gode, effektive vinterdæk
  • Kør altid efter forholdene
  • Læs op på reglerne for vinterdæk inden en ny sæson

Få teknisk rådgivning

Kontakt vores tekniske konsulenter for yderligere rådgivning.

Kontakt en salgskonsulent

Bliv klogere på lovkrav til vinterdæk i norden

Læs her vores blogindlæg hvor vi gennemgår lovkravene i de nordiske lande og guider dig igennem de vigtigste ting, du skal vide som vognmand i Norden
Læs her

Vis flere indlæg
NDI Group A/S

Merkurvej 7
6650 Brørup
Danmark

CVR: 81203113

Brug for hjælp?

Ring på:
7615 1000

Mandag-torsdag:
7:30-16:00
Fredag
7:30-15:00

Find det hurtigt

Kontakt
Om NDI Group
Karriere

© 2023 NDI Group A/S

 

WEBSHOP