ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.

Lastbil og busser

Lastbil og busser

Nøglen til at finde det rette dæk er, at kende lastbilens eller bussens kørselsformål og -forhold. Dækkets konstruktion og gummiblanding er nemlig optimeret herefter.
Valg af det rette dæk påvirker ikke kun kørselsøkonomien, men også vigtige faktorer som styrestabilitet, sikkerhed, vejgreb og dækkets levetid. Valg af fælgtype har betydning for bæreevnen og optimering af nyttelasten på køretøjet.
Se mere om hvordan NDI kan hjælpe med at holde vognflåde rullende.

Se hele vores udvalg

Langdistancekørsel

For at sikre dækkets driftssikkerhed og levetid til langdistancekørsler, stilles der store krav til, at materialevalg og design er optimeret til lav rullemodstand, lav vægt og modstandsdygtighed overfor varme. Langdistancedæk har som oftest et langrillet, kompakt mønster, som sikrer letløb i køreretningen. De er konstrueret af mindre stål, for at minimere vægten og rullemodstanden. Materialet skal herudover være modstandsdygtig overfor den varmeudvikling, der opbygges under lange strækninger.

Regionalkørsel

Kørsel på landeveje og mindre veje indbefatter sving, varierende underlag og skiftende hastigheder. Dette stiller høje krav til dækkets vridnings- og stødtolerance, og en stabil karkassekonstruktion understøtter disse belastninger. Grundet forskelligartet kørselsforhold er det yderst vigtigt, at dækmønstret, materialevalg og design understøtter dækkets bremse-, trækkraft- og grebsydelse på forskellige vejoverflader under både tørre og våde forhold.

Buskørsel

Buskørsel kan som udgangspunkt deles op i to kategorier: bykørsel og langturskørsel. Til bykørsel udsættes dæk for mange start/stop og stød fra kantsten. Mønster og konstruktion skal derfor imødekomme bykørslen, og særlig vigtigt er det, at dækket har stærke dæksider, der er modstandsdygtige overfor stød mod kantsten. Langturskørsel, eksempelvis turistbusser, stiller høje krav til vejgreb, lav rullemodstand/brændstofeffektivitet og køreturens komfort for både passagerer og chauffør.

Entreprenørkørsel

Kørsel i mere krævende miljøer såsom grusgrave eller byggepladser stiller høje krav til dækkets konstruktion og mønster. Konstruktionen består af en større andel stål, således dækket er modstandsdygtig overfor de mange uforudseelige genstande, såsom større sten og metaldele. Dækkets mønster er groft for at sikre trækkraft på det ujævne og til tider porøse underlag samt en rillekonstruktion, der reducerer risikoen for opsamling af småsten.

Vinterdæk

Når temperaturen falder, kan det være en fordel at skifte til vinterdæk. Især hvis turen går til udlandet, er det vigtigt at være opdateret på gennemkørsel- og destinationslandenes eventuelle lovgivning herom. Vinterdæk er fremstillet at en blødere gummiblanding, som betyder, at dækket ikke bliver stift under lave temperaturer. Et grovere mønster sikrer bedre vejgreb og trækevne. Vinterdæk skal være markeret med M+S og 3PMSF.

Fælge

Der findes adskillige typer af fælg til lastbil og busser. Fælgene smedes og varmebehandles for at maksimere den samlede mekaniske styrke. Det er vigtigt at fælgen har en høj belastningskapacitet, da lastbiler og busser ofte kører med tung last. Der findes mange forskellige overfladebehandlinger, som produceres til forskellige anvendelsesmuligheder.

Olie

Et velsmurt køretøj er afgørende for driftssikkerhed. Ved løbende at vedligeholde køretøjer med smøreolier, reduceres risikoen væsentligt for uplanlagte og dyre nedbrud. Den brede vifte af motorolie, gearolie, hydraulikolie, multifunktionsolie og anti-frysolie er tilgængelig i forskellige størrelser og er udviklet til korrekt smøring af moderne motorer og hydrauliksystemer. Smøremidlerne efterkommer OEM krav samt internationale standarder.

Tilbehør

Dæk og fælge er de primære komponenter til at holde maskiner rullende. Men for at montere og vedligeholde dem, er det dog vigtigt at have det rette tilbehør ved hånden.

Tilbehør til montering og vedligehold spænder over alt fra ventiler, ventilforlængere, afbalanceringsvægte til monteringspasta. NDI har gjort det nemt at få overblikket over alt, der skal bruges. Og vi har samlet det hele ét sted.

NDI Group A/S

Merkurvej 7
6650 Brørup
Danmark

CVR: 81203113

Brug for hjælp?

Ring på:
7615 1000

Mandag-torsdag:
7:30-16:00
Fredag
7:30-15:00

Find det hurtigt

Kontakt
Om NDI Group
Karriere

  • Visa
© 2024 NDI Group A/S

 

WEBSHOP