ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.

Vinterdæk, sommerdæk eller helårsdæk?
Din ultimative guide til dækvalg

Langt de fleste ved, at man skal skifte til vinterdæk, når vejret begynder at skifte. Men hvorfor er det egentlig og hvornår er det rette tidspunkt?

I denne artikel vil vi gøre dig klogere på, forskellene på sommer-, vinter- og helårsdæk, samt hvornår og hvorfor du skal skifte dæk. Vi dækker altså det hele, så du kan føle dig sikker på vejene.



Hvad er forskellen på vinter-, sommer- og helårsdæk?

Først og fremmest skal vi lige have helt styr på, hvad forskellen er på de tre forskellige dæktyper.

Hvis vi stiller dækkene op over for hinanden, bliver forskellene tydelige. Sommer- og vinterdæk er særligt udviklet til årstiden og der er derfor tydelige forskellene i dækmønsteret.

Sommerdæk har næsten altid riller, der går på langs i midten af dækket og mindre dræningskanaler, der går ud mod siden, som leder vand væk fra dækket. Samtidig er der både lavere rullemodstand og mindre friktion som gør, at det bruger mindre brændstof sammenlignet med vinterdækket. Det gør at sommerdækket har stærke køreegenskaber på opvarmet vej.

Vinterdæk er derimod opbygget med mange mindre lameller og riller, så vejgrebet forbedres i vådt og glat vejr. De mange små lameller gør dækket mere fleksibelt og sikrer, at dækket lettere kan tilpasse sig underlaget, hvilket er helt essentielt. Vinterdæk har mønstre, som krydser ind over hinanden, hvilket leder regn, slud og sne væk fra dækket.

Samtidig er vinterdæk fremstillet af en blødere gummiblanding, der er fleksibel ved lavere temperaturer. Det giver et bedre vejgreb og mere kontrol over bilen, selv når vejen er glat eller dækket af slud eller sne. Den bløde gummiblanding bliver dog også hurtigere slidt på tør asfalt, og vinterdækket er derfor ikke optimalt at bruge i varmt sommervejr.

Vinterdæk er markant bedre til at bremse i glat og vådt føre. Hvis vi sammenligner dem med fx sommerdæk, vil vinterdækket have op til to gange kortere bremselængde, hvilket betyder meget for din sikkerhed.

Helårsdækket er en kombination af sommer- og vinterdæk, og det kan ses i mønstret. Her er der typisk riller i midten langs dækket (som med sommerdæk) og en masse skrå lameller og riller i siderne, der efterligner vinterdækket.

Hvornår skal du bruge de forskellige dæk?
Dækkene er bilens eneste kontakt med vejen, så uanset hvor mange sikkerhedsfunktioner bilen har, spiller dækkene en afgørende rolle for sikkerheden. Derfor er det vigtigt at vælge den type dæk, der passer til årstiden og matcher dit kørselsmønster. Bliv klogere på, hvornår vi anbefaler at få skiftet dækkene.

Sommerdæk:
Tommelfingerreglen er at skifte til sommerdæk når temperaturen i gennemsnit ligger over 7°C, hvilket ofte er omkring påsken.

Trådmønstret og gummiblandingen gør, at sommerdækket giver et bedre vejgreb på både våde og tørre veje, har høj stabilitet i svingene samt en optimal udnyttelse af brændstoffet, så snart vejret bliver varmt. Derfor bør du skifte til sommerdæk i foråret.

Vinterdæk
Mange tror fejlagtigt, at det er snevejret, der er det afgørende for, hvornår man bør skifte til vinterdæk. Men det er faktisk ikke korrekt. Vinterdækket yder nemlig optimalt ved lavere temperaturer, og derfor er det ikke sneen, som bør afgøre hvornår man skifter, men i stedet temperaturen.

Her er 7°C igen det magiske tal. Den gyldne regel er nemlig at skifte til vinterdæk, når temperaturen i gennemsnit kommer under 7°C, hvilket ofte er omkring efterårsferien.

I Danmark er der ikke lovkrav om at køre med vinterdæk i vintermånederne, som der er mange andre europæiske lande. Men vi anbefaler kraftigt at køre med vinterdæk (eller helårsdæk) i vintermånederne, da det kan være decideret farligt at køre på sommerdæk i vinterføre. Dette er også en klar anbefaling fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Det er en god idé ikke at vente for længe med at skifte til vinterdæk, der er mange der skal skifte dæk, som gør at der er stort pres på værkstederne. Især når den første nattefrost rammer.

Skal du køre udenlands fx på skiferie, så husk på forhånd at tjekke op på de enkelte landes lovkrav, da de fleste lande har forskellige love og anbefalinger i forhold til vinterdæk. Du kan læse om lovkravene for vinterdæk i de europæiske lande her.

Helårsdæk
Helårsdæk kan, som navnet indikerer, sidde på bilen hele året rundt. Dog performer de bedst, når vejene både er saltet og ryddet. Helårsdæk kan være en fin løsning, hvis du primært kører, hvor vejene altid er ryddet, og kan lade bilen stå, hvis vintervejret for alvor rammer.

Har du derimod et større kørselsbehov og ønsker at være klar på alt slags vejr, så er det en anden sag. Selv de bedste helårsdæk har en ringere bremseevne end vinterdæk om vinteren, og derfor fungerer de ikke optimalt på veje, hvor der ikke er ryddet og saltet. En vigtig detalje at have in mente.

Vores bud på gode vinter-, sommer- og helårsdæk

Nu er du forhåbentligt blevet en smule klogere på, hvornår du skal skifte dine dæk, men ved du også, hvilke dæk du skal bruge? Vi kommer her med konkrete bud på de tre forskellige dæktyper, så du kan være godt klædt på – uanset sæson og valg af dæk.

Sommerdæk: Toyo Proxes Comfort

Proxes Comfort er et sommerdæk, der ligger i top-5 i flere store dæktests og har vundet prisen som det mest støjsvage dæk. Det er udviklet til at levere høj stabilitet og komfort til den daglige kørsel. Trådmønstret og den indvendige struktur er med til at skabe den forhøjede stabilitet ved høj fart samt en utrolig god bremseevne.

  • Høj bremseevne i både vådt og tørt vejr
  • God stabilitet i høj fart og førsteklasses køreegenskaber

Helårsdæk: Nexen N’Blue 4SEASON

Er du i stedet på jagt efter et godt helårsdæk, er Nexen N'Blue 4SEASON et godt bud. Dækket er opbygget af 3D-sipes og runde og V-formede riller, der tilsammen skaber et godt greb på vejen uanset vejr og vejens tilstand.

  • Høj performance i både tørt og vådt vejr.
  • Gode køreegenskaber i sne og frost.

Vinterdæk: Hankook WINTER I*CEPT RS3

På vinterdæk-fronten kan du komme ekstremt langt med Hankooks WINTER I*CEPT RS3. Her får du et exceptionelt godt dæk til vinterkørsel med stabile køreegenskaber selv i snevejr. V-formede riller forbedrer friktionsmodstanden, og 3D-sipes forbedrer bremseegenskaberne. Forgængeren til dækket har ligeledes klaret sig super godt i tests, og dette er kun en forbedring.

  • Dræningsteknologier giver sikker kørsel på våde vinterveje.
  • Fleksible køreegenskaber selv i lave temperaturer.

Se opsummeringen

Hvis du fortrækker at få hele forklaringen på video så se med her. Biljournalist Henrik Dreboldt fra Kuffert og Kørehandsker gennemgår her de tre forskellige dæktyper og kigger nærmere på de vores gode bud.
 


Så er der ikke andet tilbage end at sige fuld fart fremad – med de rette dæk selvfølgelig!

 

Brug for rådgivning?

Kontakt vores konsulenter for yderligere hjælp og rådgivning.

Kontakt en salgskonsulent

Brug for nye personvognsdæk?

Se vores store udvalg af sommer-, vinter- og helårsdæk fra bl.a. Hankook, Toyo, Nexen mf.

Se her

Vis flere indlæg
NDI Group A/S

Merkurvej 7
6650 Brørup
Danmark

CVR: 81203113

Brug for hjælp?

Ring på:
7615 1000

Mandag-torsdag:
7:30-16:00
Fredag
7:30-15:00

Find det hurtigt

Kontakt
Om NDI Group
Karriere

© 2023 NDI Group A/S

 

WEBSHOP