ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.

Vælg det bedste dæk
til el- og hybridbilen

Elbilen stormer frem og har ændret måden, vi ser udledningsfri transport på. Det betyder også, at vi får større fokus på de high-tech-dæk, som skal føre bilerne sikkert ude på vejene. Hvis dækket skal have optimal ydeevne og performance, er der flere ting at have for øje ved valg af dæk til elbilen.

Der er nemlig mange faktorer, der spiller en rolle, fordi dækkene skal understøtte de forudsætninger som elbilen har, så du opnår den bedst mulige køreoplevelse.

Gå efter et dæk med lav rullemodstand
Elbilens batteri gør bilen 25-30 % tungere end den traditionelle brændstofbil, og derfor er det altafgørende, at dækkene kan bære vægten. Bilens høje moment og de mange kilo har stor indvirkning på både vejgrebet, bremselængden og din sikkerhed. Vores bedste råd er derfor at vælge et dæk, der har så lav rullemodstand som muligt. Fordi bilen er tungere, vil dækket presse mere mod jorden, så en lavere rullemodstand vil gøre, at bilen kører lettere og rækkevidden bliver længere, fordi energien bliver brugt bedre.

I den forbindelse spiller dækbredden også en rolle. Jo bredere dækkene på bilen er, desto højere er rullemodstanden. Hvis dækket er for bredt, kan der opleves en væsentligt større rullemodstand og forringelse i rækkevidden på bilen. En lav rullemodstand giver derfor en bedre økonomi og flere kilometer på en opladning. Derfor er det afgørende, at dækket har den rette størrelse og bredde. Følg producentens anvisninger, hvis der er den mindste tvivl om dækstørrelsen.Den stille elbil higer efter stille dæk
I motorens fravær er elbilen en næsten lydløs køreoplevelse sammenlignet med brændstofbilen. Næsten 40 % af støjen fra en elbil kommer fra dækkene. Resten kommer fra vinden, som vi ikke kan gøre så meget ved. Derfor er det helt essentielt at vælge et dæk, der netop er lavet til en elbil, og som kan matche den ellers meget stille bil.

Især ved sving, acceleration og nedbremsning er det tydeligt at høre, hvis dækket ikke matcher bredden, kvaliteten og ikke mindst lydniveauet i bilen. Et dæk, der ikke lever op til elbilens lydsvage væsen, kan i den grad gå ud over køreoplevelsen. Mange dækproducenter er heldigvis tætte på at knække koden til et dæk, der kan kombinere det gode vejgreb med dets støjsvage egenskaber.

Kør forsigtigt, og udnyt den store acceleration og tyngde
Vi kan ikke komme uden om, at elbilen accelererer væsentligt hurtigere end den almindelige bil, fordi den har momentet fra elmotoren, der tager ved med det samme og bliver ved med at accelerere. Bilen er bygget til den høje og tunge fart, men dækkene er stadig leddet mellem bilen og vejen. De skal kunne overføre både bremseegenskaberne og hestekræfterne til vejen.

Den øgede acceleration og vægt har indflydelse på de kilometer, der er i dækkene. Meget kørsel og en lidt tung højrefod kan have stor indflydelse på dækkets kilometertal. Dækkene skal overføre kræfterne fra det store moment, så et godt råd er at lade være med at give den for meget gas. Kør så fornuftigt som muligt, og brug elbilens kørecomputer til at vise, hvordan du kommer frem ved at bruge færrest kilowatt. Så bliver dækket skånet, dets levetid bliver forlænget og strømmen bliver udnyttet bedre – en vaskeægte win-win-situation.Hav styr på de omkringliggende faktorer
Husk også at have øje for det, der ligger omkring dækket – nemlig elementer som sporing og dæktryk.

Et hul i vejen eller en kantsten, kan slå bilen ud af sporing. Det vil man normalt ikke mærke ved den traditionelle bil, men det bliver tydeligere ved elbilen. Elbiler er nemlig en smule mere følsomme, når det gælder sporing. Den korrekte sporing giver derudover det bedste vejgreb sikkerhedsmæssigt og en længere levetid på dækket. Vi anbefaler derfor, at elbilen bliver sporet minimum to gange om året.

Derudover er det også vigtigt, at dæktrykket bliver kontrolleret jævnligt. Et forkert dæktryk kan ende med at gå ud over rækkevidden. Det rette dæk får derfor de bedste betingelser, hvis du også har styr på både dæktryk og sporing.

De bedste dæk til elbilen
Med alle de førnævnte faktorer i baghovedet gælder det om at finde et dæk, der kan matche dem. Heldigvis er flere og flere dækproducenter kommet langt i udviklingen af dæk specifikt designet til de højteknologiske el- og hybridbiler.

Et godt eksempel på en dækserie, der er 100 % specialdesignet til det høje drejningsmoment fra elbiler, er Hankook iON, der kommer med:

  • lav rullemodstand
  • lavt støjniveau (med The Hankook Sound AbsorberTM, der er den nyeste lyddæmpende teknologi)
  • høj slidstyrke

Dét tilsammen giver en længere rækkevidde pr. batteriopladning og en utrolig behagelig kørsel.Toyo og Nexen er også pragteksempler på dækproducenter, der investerer penge og tid i at udvikle dæk, som egner sig til el/hybrid-biler. Her er dækstørrelsen på samme måde lavet specielt til elbilen med fokus på at sænke dækstøjen.

Både Hankook, Toyo og Nexen har dæk med mange af de egenskaber, der giver mening i forhold til elbilen. Så det er et oplagt sted at starte i jagten efter gode elbil-dæk.

Bliv guidet på vej
Hvis du stadig er forvirret over det rette dækvalg til elbilen, vil en oplagt løsning altid være at blive guidet af dækeksperter ved blandt andet at tage udgangspunkt i de dækmærker, som Dækimportørforeningen har været med til at indføre. Det kan sammenlignes med at gå efter A+-mærket ved køb af et køleskab.

Find det rette elbilsdæk

Brug for rådgivning?

Kontakt vores konsulenter for yderligere hjælp og rådgivning.

Kontakt en salgskonsulent

Brug for nye personvognsdæk?

Find vores store udvalg af sommer-, vinter- og helårsdæk fra bl.a. Hankook, Toyo, Nexen mf. i vores webshop.

Se her

Vis flere indlæg
NDI Group A/S

Merkurvej 7
6650 Brørup
Danmark

CVR: 81203113

Brug for hjælp?

Ring på:
7615 1000

Mandag-torsdag:
7:30-16:00
Fredag
7:30-15:00

Find det hurtigt

Kontakt
Om NDI Group
Karriere

  • Visa
© 2024 NDI Group A/S

 

WEBSHOP