ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.

Reglerne for vinterdæk,
pigdæk og udstyr i Europa

Når vinteren og den forstående skifere nærmer sig, så er det tid til at tjekke op på reglerne omkring vinterdæk i vores nabolande. Vinterdæk er ikke et lovkrav i Danmark. Endnu. Men det er det til gengæld i flere af vores nabolande. Så før du drager afsted på kør-selv-skiferien, kan du læse op på reglerne i de enkelte lande.

 

 Danmark

Vinterdæk er ikke lovpligtige, men FDM anbefaler, at du kører med vinterdæk i vinterføre. Hvis de er monteret, skal det være på alle hjul. Mindst tilladte mønsterdybde er 1,6 mm.

 Norge

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bil og anhænger i Norge. Hvis bilen har monteret vinterdæk, skal de monteres på alle hjul og have en minimumsdybde på 3 mm.

Vælger du at køre på sommerdæk i vinterføre, skal sommerdækkene have en minimumsdybde på 3 mm. Der skal desuden monteres sne¬kæder, hvis der er sne eller is på vejen.

Pigdæk: Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1. november til første søndag efter påske. Pigdæk skal monteres på alle fire hjul, når de benyttes. Kommunerne Bergen, Oslo og Trondheim har indført en afgift - en mærkat - for køretøjer, der kører med pigdæk.

Snekæder: Biler med en total¬vægt på 3.500 kg eller derover skal uanset vejrforhold medbringe snekæder.

 Sverige

Det er lovpligtigt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1. december til 31. marts, når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader og derunder eller, når der er sne eller is på vejen. Det er politiet, der afgør, om der er tale om vinterføre. Det er et krav, at dækkene er M+S mærkede og/eller mærket med bjerg- og snefnugsymbol med minimum 3 mm mønsterdybde. Der skal også være vinterdæk på anhængere og tunge køretøjer.

Pigdæk: Det er tilladt at køre med pigdæk fra 1. oktober til 15. april. Der skal også være vinterdæk/pigdæk på anhængere.

 Østrig

Det er lovpligtigt at have vinterdæk på bilen fra den 1. november til den 15. april, når der er vinterføre. Det vil sige, når vejene er dækket af sne, slud eller is. Vinterdæk skal monteres på alle 4 hjul, være mærket med M+S og have en dybde på min. 4 mm.

Det er førerens ansvar, at bilen er udstyret med det nødvendige vinterudstyr. Hvis man lejer en bil, skal man derfor selv huske at tjekke, om det krævede vinterudstyr er med.

Kørsel med sommerdæk kan accepteres, såfremt du har monteret snekæder på de trækkende hjul. I så fald er den an¬befalede maks. hastighed 50 km/t.

Pigdæk: Pigdæk er tilladt fra 1. oktober til 31. maj, dog kun på køretøjer op til 3.500 kg. Der skal i så fald være pigdæk på alle 4 hjul samt på en evt. anhænger. Maks. hastighed med pigdæk er på motorvej 100 km/t og på landevej 80 km/t. Når man kører med pigdæk, skal der desuden i bagruden påsættes en ”pigdæksmærkat”.

Snekæder: Snekæder er tilladt i Østrig. Kører man med snekæder, er den anbefa¬lede maks. hastighed 50 km/t. Produktet autosock er godkendt som snekæder. Andre tilsvarende produkter er ikke godkendt.

 Frankrig

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen i Frankrig, men det anbefales, når der er sne eller is på vejene. Vinterdækmønstret skal minimum være 3,5 mm.

Pigdæk: Brugen af pigdæk er tilladt fra lørdagen før 1. november til den sidste søndag i marts på biler under 3.500 kg. Maks. hastighed ved kørsel med pigdæk er 90 km/t. Hvis vejrforholdene kræver.

Snekæder: Snekæder skal benyttes, når skiltningen indikerer det. Køretøjer med snekæder må max. køre 50 km/t.

 Italien

Det er som udgangspunkt ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen i Italien - undtagen i Aostadalen, hvor bilen skal være udstyret med vinterdæk, eller man skal medbringe snekæder i perioden 15. oktober til 15. april. Det samme kan gøre sig gældende i andre områder. Der vil i så fald være skiltet med det.

Pigdæk: Pigdæk er tilladt fra 15. november til 15. marts for køretøjer under 3.500 kg. Maks. hastighed på motorvej er 120 km/t og på landevej 90 km/t. Kører man med pigdæk skal alle køretøjets hjul være udstyret med pigdæk - også en evt. anhænger.

Snekæder: Ved skiltning omkring snekæder accepteres både kørsel med snekæder og med vinterdæk. Biler udstyret med snekæder må maks. køre 50 km/t.

 Tyskland

Det er lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vintervejr i Tyskland. Dækkene skal være mærket med M+S eller et bjerg- og snefnugsymbol eller begge dele.

Vinterdæk produceret fra 1. januar 2018 skal være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol for at blive anerkendt som vinterdæk i Tyskland. Der kommer dog en overgangsordning, så dæk produce¬ret senest 31. december 2017 kan nøjes med M+S-mærket frem til udgangen af september 2024.

Pigdæk: Det er ikke tilladt at køre med pigdæk i Tyskland.

Snekæder: Det er tilladt at be¬nytte snekæder. I så fald er der en fartgrænse på 50 km/t. I bjergom¬råder vil der i vintervejr være skilte, hvis snekæder er påkrævet.

 Schweiz

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen, men har du ikke vinterdæk på dit køretøj og hindrer trafikken, kan du idømmes bøder.

Pigdæk: Pigdæk er tilladt i perioden fra 1. november til 30. april. Piggene må maks. være 1,5 mm. Det er forbudt at køre med pigdæk på motor- og motortrafikveje med undtagelse af San Bernardino og St. Gotthard vejtunnelerne. Køretøjer med pigdæk må maks. køre 80 km/t, hvilket skal angives på bilen i form af et fartklistermærke.

Snekæder: Snekæder er obli¬gatoriske i områder, hvor der er skiltet med det. Snekæder monteres som minimum på de trækkende hjul.

 Finland

M+S mærkede dæk med min. 3 mm mønsterdybde er obliga¬torisk i perioden 1. december til 28. februar.

Pigdæk: Pigdæk er tilladt fra 1. november til 31. marts eller den første mandag efter påske.

Snekæder: Snekæder kan benyttes midlertidigt, når vejrforholdene kræver det.

Brug for rådgivning?

Kontakt vores konsulenter for yderligere hjælp og rådgivning.

Kontakt en salgskonsulent

Brug for nye personvognsdæk?

Se vores store udvalg af sommer-, vinter- og helårsdæk fra bl.a. Hankook, Toyo, Nexen mf.

Se her

Vis flere indlæg
NDI Group A/S

Merkurvej 7
6650 Brørup
Danmark

CVR: 81203113

Brug for hjælp?

Ring på:
7615 1000

Mandag-torsdag:
7:30-16:00
Fredag
7:30-15:00

Find det hurtigt

Kontakt
Om NDI Group
Karriere

  • Visa
© 2024 NDI Group A/S

 

WEBSHOP